Het laatste nieuws

Pagina 1 van 32  >  >>

jun 8, 2020
Categorie: General
Ingezonden door: hoenderdaal

I.v.m. de goede samenwerking van onze Vereniging met Museum Nairac is een  tabblad op deze site toegevoegd met daarop de nieuwste activiteiten van het museum.

I.v.m. de Coronamaatregelen uw komst gaarne via de website of telefonisch (0342-415666) aankondigen!

dec 18, 2019
Categorie: General
Ingezonden door: hoenderdaal

O

Op 18 december kregen Jan en Gera Siemeling-van Reenen de Pluim 2019 uitgereikt door Plaatselijk Belang en Ver. Oud Barneveld.

jul 3, 2019
Categorie: General
Ingezonden door: hoenderdaal

Op 3 juli kregen de heer en mevr. van Diermen de Voortse Waerderingh uitgereikt door Plaatselijk Belang Voorthuizen en de Vereniging Oud Barneveld voor hun prachtig gerestaureerde huis "Erica" aan de Hoofdstraat.

 

(Oud) nieuws

feb 28, 2010

Honderd jaar brandweer Barneveld


Uit Barneveldse Krant 27-02-2010

‘Brandweer Barneveld 1910-2010’ is de titel van een expositie, die vanaf zaterdag 6 maart te zien is in museum Nairac. De tentoonstelling geeft een beeld van een eeuw brandweer met onder meer historisch en modern materieel, een keur aan foto’s, een collectie dinky toys en een ‘uitgebrande keuken’.

 

Categorie: Algemeen
Ingezonden door: christiaan

De Vrijwillige Brandweer Barneveld werd 10 februari 1910 opgericht. De heren Viets, Van Brummelen, Fikkert en Van den Bogert vroegen de gemeente om de kosten voor een nieuwe spuit en een jaarlijkse bijdrage van 350 gulden. Barneveld ging akkoord en zo was de oprichting een feit.

In de 17de eeuw had Jan van der Heiden - de grondlegger van de moderne brandweer - de slangenspuit uitgevonden. Dat was al een grote verbetering vergeleken bij de houten of leren emmers, die vaak halfleeg bij de brand aankwamen. In 1910 was de situatie in Barneveld - en elders - nog niet zo heel veel veranderd. Als er brand uitbrak, werd een kerkklok geluid, maar als de wind verkeerd stond kwam er bijna niemand opdagen.

Tijdens warme zomers of strenge winters was de watervoorziening een groot probleem. En dan de afstand: met paard en wagen over vaak onverharde wegen bereikte de spuit zijn bestemming. Meestal kwam het aan op nablussen en met een beetje geluk konden de spreekwoordelijke belendende percelen gespaard blijven.

Met de jaren is de brandweer steeds professioneler geworden. In 1924 werd er een motorspuit aangeschaft. Na de Tweede Wereldoorlog kwam er een tankautospuit en tegenwoordig beschikt de brandweer over hoogwerkers, schuimbluswagens en spuiten die 3000 liter water per minuut produceren.

Ook het takenpakket is enorm uitgebreid. Het assisteren bij grote verkeersongevallen, het wegpompen van overtollig regenwater, het opruimen van olieresten, het redden van mens en dier - de poes wordt pas na 24 uur uit de boom gehaald! - en voorlichting over brandpreventie horen er allemaal bij. En er is meer: brandweerwedstrijden, het gezamenlijk knutselen aan een fraaie brandweer oldtimer en allerlei uitstapjes.

 

Veluws Museum Nairac, Langstraat 13, Barneveld. Openingstijden: dinsdag tot en met vrijdag 10.00 tot 17.00 uur; zaterdag 13.00 tot 17.00 uur. Rondleidingen met Jan de Brandweerman: woensdag 14.00 tot 16.00 uur. Meer informatie op de site www.nairac.nl.

Volgende pagina: Verenigingsblad 2008  Volgende pagina: Activiteiten