Het laatste nieuws

Pagina 1 van 30  >  >>

okt 9, 2017
Categorie: General
Ingezonden door: hoenderdaal

Op 21 november om 19.30 uur organiseert de Gemeente Barneveld in samenwerking met de Vereiging Oud Barneveld een info avond voor bezitters en bewoners van een gemeentelijk monument.

Plaats: Museum Nairac

De Monumentenbezitters en bewoners hebben een uitnodiging van de Gemeente Barneveld ontvangen. Mocht dit niet zo zijn dan gaarne bericht. De genodigden kunnen zich voor deze avond opgeven via e mail oudbarneveld@gmail.com

Voor het programma zie onder "Meer".

okt 1, 2017
Categorie: General
Ingezonden door: hoenderdaal

Bezoek aan museum "Het Pakhuis" Ermelo met oa. een expositie  over een recent opgegraven Romeinse legerplaats gevolgd door een bezoek aan Staverden alwaar een huifkartocht door de omgeving gemaakt wordt.

jun 26, 2017
Categorie: General
Ingezonden door: hoenderdaal

I.v.m. de goede samenwerking van onze Vereniging met Museum Nairac is een nieuw tabblad op deze site toegevoegd met daarop de nieuwste activiteiten van het museum.

 

Van 23 juni 2017 tot 21 oktober:


 

Oud Nieuws

apr 16, 2010

‘Historisch herbouwen kan hier juist heel goed’


uit Barneveldse Krant 16-04-2010

BARNEVELD - Vereniging Oud Barneveld is groot voorstander van het plan om het historische stationsgebouw in Barneveld te herbouwen. ,,Als we er onverhoopt een modern gebouw neerzetten, krijgen we later spijt.”

 

Categorie: Algemeen
Ingezonden door: christiaan
Het oude station van Barneveld werd in 1978 afgebroken.

Door Wouter van Dijk Voorzitter Ton Janse van Oud Barneveld reageert hiermee op het plan van wethouder Gerrit Tijmensen om de NS een voorstel te doen voor herbouw van het historisch stationsgebouw. Naar aanleiding van een oproep van oud-huisarts Jan Aalders hebben verschillende Barneveldse bouwbedrijven interesse getoond in het plan. ,,In principe is grondeigenaar NS positief, maar we krijgen nog te maken met een zogenoemde spoorwegbouwmeester, een afdeling binnen NS die zich puur bezighoudt met het soort gebouwen langs spoorlijnen”, zei de wethouder woensdag in deze krant. ,,Deze afdeling, die binnen NS een zware stem heeft, ziet bij nieuwbouw over het algemeen liever moderne architectuur in plaats van herbouw van historische bouwwerken.”

,,Herbouw is absoluut geen idioot plan”, zegt Janse in reactie hierop. ,,Nu hebben we een kans dit te herstellen. Sceptici snappen niet waarom we oude dingen zouden moeten herbouwen. Maar je hoeft maar om je heen te kijken om te weten dat vaak juist dát toegevoegde waarde heeft.” Herbouw kan, als het goed gebeurt, volgens hem ook op zo’n manier dat de juiste sfeer uit die tijd terugkeert. ,,Neem bijvoorbeeld eens een kijkje in de stadscentra van Ieper in Vlaanderen of Münster in Duitsland. Twee steden die in het verleden totaal vernield zijn en toch waan je je in de historie. Misschien hebben Rotterdam en Nijmegen wel spijt dat ze dat destijds na de bombardementen in de oorlog niet gedaan hebben.”

Juist dit soort herbouw geeft volgens Janse sfeer en trekt belangstelling. ,,Want wie gaat er nou voor zijn plezier een dagje Lelystad doen? Wat is de charme van het moderne station van Duivendrecht? Daar is toch niets aan? Ik overdrijf het misschien een beetje, maar het gaat er nu om dat we de juiste keuze maken en de Nederlandse Spoorwegen hiervan kunnen overtuigen.” Wat Janse betreft, wordt zo snel mogelijk begonnen. ,,Dan wordt eindelijk ook mijn ‘jaloezie’ jegens Lunteren en Ede weggenomen, waar de oude stationsgebouwen wel bewaard zijn gebleven.”

 

 

Volgende pagina: Verenigingsblad 2008  Volgende pagina: Activiteiten