Het laatste nieuws

Pagina 1 van 31  >  >>

okt 19, 2019
Categorie: General
Ingezonden door: hoenderdaal

I.v.m. de goede samenwerking van onze Vereniging met Museum Nairac is een  tabblad op deze site toegevoegd met daarop de nieuwste activiteiten van het museum.

Van 18 oktober 2019 t.m. 22 februari 2020: Merel Jansen | Portretten

Tevens de expositie KWARTET!

Recentelijk schonk de heer Henk van der Lee een indrukwekkende verzameling kwartetspellen aan Museum Nairac. Een aanzienlijk deel van deze schenking is vanaf 21 november in Museum Nairac te bewonderen.


jul 3, 2019
Categorie: General
Ingezonden door: hoenderdaal

Op 3 juli kregen de heer en mevr. van Diermen de Voortse Waerderingh uitgereikt door Plaatselijk Belang Voorthuizen en de Vereniging Oud Barneveld voor hun prachtig gerestaureerde huis "Erica" aan de Hoofdstraat.

dec 12, 2018
Categorie: General
Ingezonden door: hoenderdaal

Op 12 december kregen de heer en mevrouw den Boon de Pluim 2018 uitgereikt door Plaatselijk Belang en de Vereniging Oud Barneveld vanwege het door hen prachtig gerestaureeerde pand Spoorstraat 1.

 

(Oud) nieuws

dec 14, 2010

Pluim 2010 voor ‘dokterswoning’


Uit Barneveldse Krant 14-12-2010

BARNEVELD - ,,Dit is niet alleen een heel bijzonder bouwwerk, het is ook nog eens overbekend bij menig Barnevelder. Prachtig dat het in originele staat behouden blijft voor de toekomst.”


Categorie: Algemeen
Ingezonden door: christiaan

Door Wouter van Dijk

De Pluim 2010 van Plaatselijk Belang Barneveld en de Vereniging Oud Barneveld werd vanmorgen uitgereikt aan het echtpaar Carl Koetsier en Edith van der Woerd, bewoners van de oude dokterswoning aan de Emmastraat nummer 62. ,,Het echtpaar heeft het pand zo’n vier jaar geleden gekocht en sindsdien op prachtige wijze gerestaureerd”, vertelt voorzitter Ad Guldie van Plaatselijk Belang. ,,Kijk bijvoorbeeld eens naar de honderden kleine ruitjes aan de voor- en zijkant; allemaal vervangen voor dubbelglas. Zowel buiten als binnen is het pand prachtig opgeknapt.”

Het pand, inmiddels een gemeentelijk monument, werd in 1933 in de stijl van de Larense School gebouwd naar een ontwerp van architect Wouter Hamdorff - vooral bekend van veel landhuizen in de omgeving van Laren en Hilversum - en in opdracht van dokter Van der Horst, die er ook zijn praktijk aan huis hield. ,,In ieder geval tot 1970 heeft hier een dokterspraktijk gezeten. Daardoor is het gebouw bij veel Barnevelders bekend”, zegt Guldie. Daarna heeft ook dierenarts Nijland hier zijn praktijk gehad. ,,Door de restauratie geeft het pand een mooi tijdsbeeld van de hele straat. Daarvoor willen we de eigenaren graag bedanken, met onze pluim.”

Voor Koetsier was de overhandiging van de pluim vanmorgen een grote verrassing. ,,Maar ik ben er heel blij mee”, zegt hij. ,,Het is dan ook een bijzonder gebouw. Het is nergens symmetrisch, bijzonder hoog en kent centraal een grote schoorsteen. Veel belangrijke elementen, zoals het trappenhuis en de hal, zijn gespaard gebleven.” Binnen zijn plafonds weer in originele staat teruggebracht, buiten kwam de oorspronkelijke geel-beige kleur weer tevoorschijn. ,,Een typische kleur die je ook bij andere woningen van Hamdorff terugvindt. Toevallig vonden we nog een origineel restje van de verf in het kolenhok. Dat hebben we als basis gebruikt voor nieuwe verf.”

Tegenover het pand, waar nu een parkeerterreintje ligt, lag vroeger een moestuin die bij het pand hoorde. ,,Daar was in de Tweede Wereldoorlog ook een schuilkelder gevestigd”, refereerde voorzitter Ton Janse van vereniging Oud Barneveld.

De waarderingsprijs, bestaande uit een oorkonde en een koperen schildje voor de gevel, is een initiatief van Plaatselijk Belang Barneveld en Vereniging Oud Barneveld en wordt jaarlijks uitgereikt aan personen die ervoor hebben gezorgd dat een karakteristiek Barnevelds pand behouden blijft.

,,Noem het onze aanval op het slopen van gebouwen”, zegt Guldie. Het is dit jaar inmiddels de twaalfde keer dat de pluim wordt uitgereikt, vorig jaar ging de prijs nog naar Andries Gomes en Dik van de Hoorn, eigenaren van het karakteristieke pand aan de Schoutenstraat 5. Het jaar daarvoor viel de eer te beurt aan Ernette en Constant Wilms van restaurant Het Schaap aan de Nieuwstraat.
Volgende pagina: Verenigingsblad 2008  Volgende pagina: Activiteiten