Het laatste nieuws

Pagina 1 van 32  >  >>

jun 8, 2020
Categorie: General
Ingezonden door: hoenderdaal

I.v.m. de goede samenwerking van onze Vereniging met Museum Nairac is een  tabblad op deze site toegevoegd met daarop de nieuwste activiteiten van het museum.

I.v.m. de Coronamaatregelen uw komst gaarne via de website of telefonisch (0342-415666) aankondigen!

dec 18, 2019
Categorie: General
Ingezonden door: hoenderdaal

O

Op 18 december kregen Jan en Gera Siemeling-van Reenen de Pluim 2019 uitgereikt door Plaatselijk Belang en Ver. Oud Barneveld.

jul 3, 2019
Categorie: General
Ingezonden door: hoenderdaal

Op 3 juli kregen de heer en mevr. van Diermen de Voortse Waerderingh uitgereikt door Plaatselijk Belang Voorthuizen en de Vereniging Oud Barneveld voor hun prachtig gerestaureerde huis "Erica" aan de Hoofdstraat.

 

(Oud) nieuws

dec 13, 2010

Barneveld krijgt historische canon


Uit Barneveldse Krant 13-12-2010

Met speciale site, beelmateriaal en gps-systeem BARNEVELD - De gemeente Barneveld krijgt een nieuwe historische canon, waarbinnen verhalen en voorwerpen uit de lokale geschiedenis centraal staan. Er komen interactieve informatiepakketten bij, speciaal voor kinderen en toeristen.

Categorie: Algemeen
Ingezonden door: christiaan

Door Wouter van Dijk

Leidraad vormt de landelijke historische canon, die bestaat uit vijftig vensters. ,,Die vensters staan elk voor een bepaalde periode in de geschiedenis”, vertelt gemeentewoordvoerder Bertil Rebel. ,,Ons plan is om die verdeling aan te houden, maar per tijdsvak informatie uit de Barneveldse geschiedenis te koppelen.”

Vooral kennis over archeologische vondsten gaat hierbij een grote rol spelen. ,,Landelijk is er kritiek dat de canon hier te weinig mee gedaan heeft. Dat kunnen wij in Barneveld, met archeologische kennis over bijvoorbeeld de grafheuvels bij Stroe of het verdwenen dorp Kootwijk in de zandverstuiving, goedmaken.” Regionaal archeoloog Peter Schut is bij dit project betrokken.

De canon moet een veelzijdig beeld van de geschiedenis van de gemeente geven. ,,Want er is veel meer te vertellen dan alleen maar het bekende verhaal over Jan van Schaffelaar. Denk bijvoorbeeld aan De Schaffelaargroep, de ondergedoken joden in het kasteel tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Barneveldse kronieken, die we al eerder opstelden, geven meer interessante onderwerpen aan.”

Het idee is dat met de canon vooral basisschoolleerlingen (groep 7 en 8) en middelbare scholieren meer leren over de geschiedenis van het dorp en meer begrijpen. ,,Om bijvoorbeeld te snappen waarom in Barneveld, vergeleken met andere oude plaatsen, zo weinig monumenten te vinden zijn, moet je weten dat Barneveld eeuwenlang in een grensgebied lag en, omdat het geen stadsrechten had, geen muur of wal bezat. Met andere woorden, het dorp was vaak doelwit, waarbij gebouwen zijn vernield.”

Komend halfjaar gaat een werkgroep aan de slag. ,,Daarbij doen we ook een beroep op de kennis van bijvoorbeeld leden van Vereniging Oud Barneveld, medewerkers en vrienden van museum Nairac en anderen.” Er komt een speciale website en er worden lespakketten samengesteld. Pabo-studenten kunnen als stageopdracht hierbij helpen. ,,Daarnaast is het plan om ook te werken met gps-informatie: op historisch belangrijke locaties plaatsen we panelen met codes, bezoekers kunnen via gps (‘global positioning system’) extra informatie en oude beelden ophalen via hun telefoon. Zo brengen we de geschiedenis ook voor toeristen meer tot leven.” De bedoeling is dat de canon rond de zomer klaar is, zodat scholen er in het nieuwe schooljaar al gebruik van kunnen maken.

Volgende pagina: Verenigingsblad 2008  Volgende pagina: Activiteiten