Het laatste nieuws

Pagina 1 van 32  >  >>

jun 8, 2020
Categorie: General
Ingezonden door: hoenderdaal

I.v.m. de goede samenwerking van onze Vereniging met Museum Nairac is een  tabblad op deze site toegevoegd met daarop de nieuwste activiteiten van het museum.

I.v.m. de Coronamaatregelen uw komst gaarne via de website of telefonisch (0342-415666) aankondigen!

dec 18, 2019
Categorie: General
Ingezonden door: hoenderdaal

O

Op 18 december kregen Jan en Gera Siemeling-van Reenen de Pluim 2019 uitgereikt door Plaatselijk Belang en Ver. Oud Barneveld.

jul 3, 2019
Categorie: General
Ingezonden door: hoenderdaal

Op 3 juli kregen de heer en mevr. van Diermen de Voortse Waerderingh uitgereikt door Plaatselijk Belang Voorthuizen en de Vereniging Oud Barneveld voor hun prachtig gerestaureerde huis "Erica" aan de Hoofdstraat.

 

(Oud) nieuws

sep 1, 2011

Oud Barneveld bezorgd over monumenten


Uit de Barneveldse Krant 1-9-2011 BARNEVELD - Vereniging Oud Barneveld maakt zich ernstig zorgen om de plannen van het gemeentebestuur om het monumentenbeleid te versoberen. ,,Dit is geen versoberen, maar schrappen’’, zegt voorzitter Ton Janse. Het in stand houden van monumenten en beeldbepalende panden is geen wettelijke taak, vinden burgemeester en wethouders. Het college zet daarom geen nieuwe gebouwen meer op de lijst. Daarmee bespaart het gemeentebestuur eenmalig 10.000 en structureel 90.000 euro.
Categorie: Algemeen
Ingezonden door: christiaan
,,Verontrustend’’, noemt Ton Janse de plannen van het college. ,,Dit is geen versoberen, maar schrappen. De afgelopen jaren ging het juist goed. Er was meer aandacht voor oude panden dan ooit. Maar plotseling zijn monumenten geen kerntaak meer. Op papier klopt het dat het geen wettelijke taak is, maar het behoud van het cultureel erfgoed voor ons nageslacht is juist een taak die een gemeente met vreugde op zich zou moeten nemen.’’ Janse begrijpt dat Barneveld moet bezuinigen, maar vindt de plannen van het college te ver gaan. ,,Als je geen geld voor een vakantie heb, ga je een jaar niet. Maar dan zeg je toch niet meteen dat je nooit meer op vakantie gaat? Stel dat eerdere bestuurders net zo hadden gedacht; dan hadden we nu bijvoorbeeld niet kunnen genieten van de mooie panden aan de Spoorstraat en Amersfoortsestraat in Barneveld en diverse monumentale boerderijen. Alle gebouwen tot 1940 zijn bekeken, maar wie zegt mij dat er geen panden van na die tijd zijn die over enkele jaren op de lijst moeten komen. Het is belangrijk dat we ook die gebouwen bewaren voor de volgende generaties.’’ De voorzitter van Oud Barneveld, een vereniging met 650 leden, heeft zijn zorgen inmiddels geuit bij enkele fracties in de gemeenteraad. Hij hoopt dat de raad woensdag 21 september tegen het voorstel van het college stemt. ,,Als het beleid is verdwenen, is het moeilijk om het in de toekomst weer terug te krijgen. Dan moet er haast een politieke verschuiving plaatsvinden. Wat dat betreft hoop ik dat de politiek ervoor kiest om het huidige beleid tijdelijk op te schorten. Afschaffen gaat veel te ver.’’ De Barnevelder gaat overigens geen gebruik maken van de mogelijkheid om zijn standpunt toe te lichten in het gemeentehuis. ,,Dat is niet nodig. Ik neem aan dat alle raadsleden de Barneveldse Krant lezen.
Volgende pagina: Verenigingsblad 2008  Volgende pagina: Activiteiten