Het laatste nieuws

Pagina 1 van 30  >  >>

okt 9, 2017
Categorie: General
Ingezonden door: hoenderdaal

Op 21 november om 19.30 uur organiseert de Gemeente Barneveld in samenwerking met de Vereiging Oud Barneveld een info avond voor bezitters en bewoners van een gemeentelijk monument.

Plaats: Museum Nairac

De Monumentenbezitters en bewoners hebben een uitnodiging van de Gemeente Barneveld ontvangen. Mocht dit niet zo zijn dan gaarne bericht. De genodigden kunnen zich voor deze avond opgeven via e mail oudbarneveld@gmail.com

Voor het programma zie onder "Meer".

okt 1, 2017
Categorie: General
Ingezonden door: hoenderdaal

Bezoek aan museum "Het Pakhuis" Ermelo met oa. een expositie  over een recent opgegraven Romeinse legerplaats gevolgd door een bezoek aan Staverden alwaar een huifkartocht door de omgeving gemaakt wordt.

jun 26, 2017
Categorie: General
Ingezonden door: hoenderdaal

I.v.m. de goede samenwerking van onze Vereniging met Museum Nairac is een nieuw tabblad op deze site toegevoegd met daarop de nieuwste activiteiten van het museum.

 

Van 23 juni 2017 tot 21 oktober:


 

Oud Nieuws

mrt 21, 2012

‘Lunterse’ foto’s Mussert gevonden


Uit Barneveldse Krant 21-03-2012

Persoonlijke spullen van NSB-leider in archief

LUNTEREN/NIJMEGEN - In het Regionaal Archief Nijmegen zijn persoonlijke foto’s en brieven opgedoken van Anton Mussert (1894-1946), mede-oprichter en leider van de Nationaal-Socialistische Beweging (NSB) in Nederland. De spullen, onder meer foto’s van de NSB-landdagen in Lunteren, werden omstreeks 1980 door een onbekend gebleven persoon afgegeven bij het archief en hebben daar ruim dertig jaar opgeslagen gelegen.

Categorie: Streek
Ingezonden door: christiaan

De gemeente Nijmegen draagt de spullen vandaag over aan het instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies NIOD in Amsterdam voor wetenschappelijk onderzoek. In Nijmegen werden onder andere liefdesbrieven van Mussert aan zijn latere vrouw Maria Witlam aangetroffen.

Mussert werd in 1914 voor een nierkwaal verpleegd door zijn 18 jaar oudere tante Witlam. De twee werden verliefd en trouwden, ondanks hevig verzet van de familie. Andere brieven die in Nijmegen opdoken, zijn van familieleden en NSB-sympathisanten uit de jaren 1937-1943. Ook is er een kaart van het voormalige klooster Westerhelling in Nijmegen, dat in de oorlogsjaren in gebruik was als vakantiekolonie voor NSB-kinderen. Mussert en Witlam brachten daar in 1942 een bezoek. De foto’s zijn onder meer vakantiekiekjes van een reis naar Wenen en Boedapest (1930-1940) en van verschillende NSB-landdagen in Lunteren (1938-1939). Op enkele foto’s is Maria Witlam te herkennen.

Het NIOD is verheugd over de vondst. Tot nu toe had het instituut maar heel weinig persoonlijk materiaal van Mussert. De correspondentie en de foto’s geven meer inzicht in het persoonlijke en politieke leven van Mussert en het album is daarom voor wetenschappelijke en andere onderzoekers van belang. Volgens het Regionaal Archief vonden archivarissen omstreeks 1980 de tijd nog niet rijp om de collectie naar buiten te brengen. Onlangs kwam het album weer te voorschijn in de werkvoorraad van het RAN. Dergelijke ‘vondsten’ duiken overigens geregeld in allerlei archiefbewaarplaatsen op. Nijmegen krijgt de spullen terug als het Tweede-Wereldoorlogmuseum in de regio Arnhem-Nijmegen is gerealiseerd.

Een selectie van de correspondentie en de foto’s is te raadplegen via de internetsite van de gemeente Nijmegen (www.nijmegen.nl/archief)

Volgende pagina: Verenigingsblad 2008  Volgende pagina: Activiteiten