Het laatste nieuws

Pagina 1 van 31  >  >>

okt 19, 2019
Categorie: General
Ingezonden door: hoenderdaal

I.v.m. de goede samenwerking van onze Vereniging met Museum Nairac is een  tabblad op deze site toegevoegd met daarop de nieuwste activiteiten van het museum.

Van 18 oktober 2019 t.m. 22 februari 2020: Merel Jansen | Portretten

Tevens de expositie KWARTET!

Recentelijk schonk de heer Henk van der Lee een indrukwekkende verzameling kwartetspellen aan Museum Nairac. Een aanzienlijk deel van deze schenking is vanaf 21 november in Museum Nairac te bewonderen.


jul 3, 2019
Categorie: General
Ingezonden door: hoenderdaal

Op 3 juli kregen de heer en mevr. van Diermen de Voortse Waerderingh uitgereikt door Plaatselijk Belang Voorthuizen en de Vereniging Oud Barneveld voor hun prachtig gerestaureerde huis "Erica" aan de Hoofdstraat.

dec 12, 2018
Categorie: General
Ingezonden door: hoenderdaal

Op 12 december kregen de heer en mevrouw den Boon de Pluim 2018 uitgereikt door Plaatselijk Belang en de Vereniging Oud Barneveld vanwege het door hen prachtig gerestaureeerde pand Spoorstraat 1.

 

(Oud) nieuws

apr 18, 2012

Barneveldse geschiedenis WO-II herleeft


Uit Barneveldse Krant 18-04-2012

‘Ronde met informatie alles behalve saai’

BARNEVELD - Wat weet je nu eigenlijk over de geschiedenis van Barneveld ten tijde van de Tweede Wereldoorlog? Lekker belangrijk zou je kunnen denken, maar volgende maand is het alweer 5 mei en vieren we zoals gebruikelijk onze vrijheid. ,,Ik heb wel eens de vraag gehad wat ik verder naast de kippen en Jan van Schaffelaar nog meer over Barneveld kon vertellen, maar dan viel het meestal stil”, lacht Alinda van Ingen. Hoog tijd voor een ronde door Barneveld dus! 

Sabine Hooijer (links) en Alinda van Ingen vertellen geïnteresseerden over de geschiedenis van Barneveld.

Categorie: Algemeen
Ingezonden door: christiaan

Alinda van Ingen (23) en Sabine Hooijer (24) zijn twee van de vrijwilligers die meewerken aan het project ‘Wat als...?’. ,,Ik vond het schandalig hoe weinig ik wist te vertellen over de geschiedenis van Barneveld en al helemaal als je het hebt over de periode van de Tweede Wereldoorlog”, reageert Sabine. ,,Daarom leek het mij ontzettend leuk om mensen hiervan op de hoogte te brengen.”

Als je weet dat Barneveld zowel aan het begin als het einde van de Tweede Wereldoorlog te lijden had onder het oorlogsgeweld door de ligging aan de Grebbelinie, zou je zomaar anders naar je dorp kunnen gaan kijken. Ondertussen hebben Sabine en Alinda zich behoorlijk verdiept in de oorlogsperiode. ,,Veel mensen moesten naar Lunteren wegens een Duitse aanval in mei 1940”, weet Alinda nu. De twee meiden zijn zich er maar al te bewust van dat het woord ‘geschiedenis’ niet iedereen even aantrekkelijk in de oren zal klinken, maar toch vinden ze het belangrijk dat het verhaal wordt verteld. ,,Het is voor iedereen belangrijk om te weten waarom de dingen zijn zoals ze zijn. Je kunt natuurlijk je leven leiden en de dingen maar voor lief nemen, maar echt begrijpen waarom Barneveld is zoals nu, zul je het dan nooit”, meent Alinda. ,,Deze ronde is trouwens alles behalve saai, daar zorgen wij wel voor!”

De twee meiden zijn niet bang om een groep mensen rond te leiden. Sabine: ,,We spelen beiden al een paar jaar toneel bij theatervereniging No Fake, dus dat komt wel goed.” Alinda en Sabine zijn overigens niet de enige vrijwilligers die meewerken aan het project ‘Wat als...?’

 

Ontdek wie er nog meer bij betrokken zijn door je aan te sluiten bij een groep op 5 mei op het Raadhuisplein. Om 14.00 uur starten de ‘bevrijdingstours’. Laatste tour rond 16.30 uur. Zie

www.oranjestichtingbarneveld.nlSabine Hooijer (links) en Alinda van Ingen vertellen geïnteresseerden over de geschiedenis van Barneveld. 

Volgende pagina: Verenigingsblad 2008  Volgende pagina: Activiteiten