Het laatste nieuws

Pagina 1 van 32  >  >>

jun 8, 2020
Categorie: General
Ingezonden door: hoenderdaal

I.v.m. de goede samenwerking van onze Vereniging met Museum Nairac is een  tabblad op deze site toegevoegd met daarop de nieuwste activiteiten van het museum.

I.v.m. de Coronamaatregelen uw komst gaarne via de website of telefonisch (0342-415666) aankondigen!

dec 18, 2019
Categorie: General
Ingezonden door: hoenderdaal

O

Op 18 december kregen Jan en Gera Siemeling-van Reenen de Pluim 2019 uitgereikt door Plaatselijk Belang en Ver. Oud Barneveld.

jul 3, 2019
Categorie: General
Ingezonden door: hoenderdaal

Op 3 juli kregen de heer en mevr. van Diermen de Voortse Waerderingh uitgereikt door Plaatselijk Belang Voorthuizen en de Vereniging Oud Barneveld voor hun prachtig gerestaureerde huis "Erica" aan de Hoofdstraat.

 

(Oud) nieuws

mei 2, 2012

Nieuwe videofilm ‘Bevrijding van de Prinsenkamp’ op 4 mei


Uit Barneveldse Krant 2-5-2012

VOORTHUIZEN - Stichting Voorthuizen Liberation 1945 laat in samenwerking met de Vereniging Oud Barneveld vrijdagavond 4 mei een bijzondere videofilm zien. 

Kaartje met daarop de (in rood getekende) route van de colonne tanks van de 5e Canadese Tankdivisie bij de bevrijding van De Prinsenkamp.

Categorie: Streek
Ingezonden door: christiaan

Dat gebeurt in overleg met de Oranjevereniging Voorthuizen aansluitend op de dodenherdenking en het gezamenlijk koffiedrinken in verenigingsgebouw Kerkheem naast de hervormde Dorpskerk. Vanaf 20.45 uur wordt daar de nieuwe videofilm ‘De bevrijding van de Prinsenkamp’ vertoond.

Eerder was al een voorlopige videoversie over dit onderwerp gemaakt, vertelt woordvoerder Gert Jan van Elten van de Voorthuizense stichting. ,,Omdat ons in 2010 maar vijf ooggetuigen van de gebeurtenissen in het gebied Prinsenkamp bekend waren en die ooggetuigen bovendien in 1945 vrij dicht bij elkaar woonden in de oostelijke regio van Prinsenkamp en aan de Tweede Prinsenweg, was die videofilm maar kort en dekte die de Prinsenkamp niet in zijn geheel.’’

Daarom is vorig jaar intensief gezocht naar meer ooggetuigen en die zijn ook gevonden, meldt Van Elten. ,,Nu speciaal ten zuiden van de Prinsenkamp en rond de Voorthuizerstraat, waar ook veel is gebeurd. De korte video van 2010 is in de nieuwe videofilm opgenomen. We hebben nu een compleet overzicht van de bevrijding van dit tijdens de bevrijding meest getroffen gebied in de regio. We weten nu ook waarom en hoe de Canadezen zich gedurende drie uur behoedzaam en voorzien van vlammenwerpers door het Wilbrinkbos hebben gevochten, terwijl de Duitse militairen gewapend met Panzerfausten het hen moeilijk maakten en in het bos ook één tank hebben uitgeschakeld.’’

Catastrofale gevolgen

Volgens Van Elten hadden de Duitsers in het open veld van de Prinsenkamp hadden de Duitsers op talrijke plekken, zoals op erven van boerderijen en soms zelfs in open veldschuren, kanonnen opgesteld. ,,De Canadezen hadden geen andere keus dan circa twintig boerderijen kapot of in brand te schieten. Helaas met catastrofale gevolgen voor soms de gezinnen en vrijwel altijd voor de boerderijen met het vee nog op stal.’’

Voordat de videofilm vrijdagavond wordt gedraaid, is er eerst aan de hand van een kaartje uitleg over de route van de tankcolonne van de 5e Canadese Tankdivisie.

Kaartje

De Stichting Voorthuizen Liberation heeft ook een kaartje gemaakt met de route van de tanks van de 5e Canadese Tankdivisie. Dit traject is ook met de camera gevolgd, waarbij de ooggetuigen veelal op de plek van de boerderij van hun ouders in 1945 hun ervaringen - destijds als kind - tijdens de bevrijding vertellen.

Een uitvoerig artikel met de verhalen van tien ooggetuigen van de bevrijding van de Prinsenkamp is te lezen op de sites www.voorthuizenliberation.nl en www.oudbarneveld.nl onder het hoofdstuk ‘Artikelen Bevrijding’.Kaartje met daarop de (in rood getekende) route van de colonne tanks van de 5e Canadese Tankdivisie bij de bevrijding van De Prinsenkamp.

Volgende pagina: Verenigingsblad 2008  Volgende pagina: Activiteiten