Het laatste nieuws

Pagina 1 van 32  >  >>

jun 8, 2020
Categorie: General
Ingezonden door: hoenderdaal

I.v.m. de goede samenwerking van onze Vereniging met Museum Nairac is een  tabblad op deze site toegevoegd met daarop de nieuwste activiteiten van het museum.

I.v.m. de Coronamaatregelen uw komst gaarne via de website of telefonisch (0342-415666) aankondigen!

dec 18, 2019
Categorie: General
Ingezonden door: hoenderdaal

O

Op 18 december kregen Jan en Gera Siemeling-van Reenen de Pluim 2019 uitgereikt door Plaatselijk Belang en Ver. Oud Barneveld.

jul 3, 2019
Categorie: General
Ingezonden door: hoenderdaal

Op 3 juli kregen de heer en mevr. van Diermen de Voortse Waerderingh uitgereikt door Plaatselijk Belang Voorthuizen en de Vereniging Oud Barneveld voor hun prachtig gerestaureerde huis "Erica" aan de Hoofdstraat.

 

(Oud) nieuws

jul 17, 2013

Verhalen Barend Wandelaar gebundeld


“Verzamelde werken Barend Wandelaar geven uniek beeld van Barneveldse geschiedenis”

BARNEVELD - Twintig jaar lang heeft Henk van de Glind de rubriek Barneveldse Wandelingen voor de Barneveldse Krant geschreven. Families, bedrijven, mooie plekken in de gemeente; alles wat hem aantrok, passeerde de revue. Het resultaat van maar liefst duizend rubrieken geeft een bijzonder beeld van de geschiedenis van de inwoners van de gemeente Barneveld. Het heeft Christiaan Plug geïnspireerd om de verhalen te verzamelen en uit te brengen op een cd-rom. (Zie ook het tabblad cd-roms op deze website)
Categorie: General
Ingezonden door: christiaan

Door Froukje Meerman

Onder het pseudoniem Barend Wandelaar trok kaasboer Henk van de Glind erop uit om de verhalen van het Barneveldse op te tekenen. Hij koos zijn eigen pad en met grote interesse bracht hij secuur zijn verhalen in kaart. In de rubriek las je wat een familie had meegemaakt, hoeveel kinderen ze had, wie met wie was getrouwd. Hij zocht er oude familiefoto’s bij en waar nodig schoot hij zelf een plaatje. Van 1979 tot 1998 schreef Van de Glind elke week een aflevering, wat een totaal opleverde van duizend rubrieken. “Zijn talent voor schrijven, de liefde voor streektaal en zijn interesse in de mens en het gezin herken je terug in ieder verhaal van zijn hand”, vertelt Christiaan Plug. Plug, filmmaker van beroep, legde zich toe op het monnikenwerk om alle verhalen op te zoeken en goed weer te geven. Hij liep al even rond met het idee, dankzij zijn gedeelde liefde met Van de Glind voor genealogie. “Ik bezat enkele afleveringen, waarin mijn familie was vermeld. Hij liet een foto zien van een trouwboekje, waarin mijn overgrootouders stonden. Heel bijzonder. Ook vertelde hij eens anekdote over de bloementuin van Gart Plug, mijn opa.”

Na contact met de Barneveldse Krant over zijn plan, startte Plug zijn zoektocht in 2011. “Nergens bleek er een archief te zijn van de complete collectie. Het gemeentearchief bezat enkele rubrieken, maar deze stonden op microfilm en waren niet goed in beeld te brengen. Ik kwam in contact met Jopie Herbert van het museum Nairac. Zij had twintig afleveringen voor me en via een kennis kreeg ik er nog zestig. Dat schoot niet op; ik had er tenslotte duizend nodig. Herbert vertelde dat Van de Glind twee zonen had, waarvan er een in Nijkerk woont. Hij gaf aan dat zijn vader zijn werk bewaarde in een bananendoos. Zo kwam ik aan aflevering 330 tot en met duizend. De vereniging Oud Barneveld, uitgever van de cd, had de eerste 330 als scan en zo maakte ik de collectie compleet.”
Maar hoe breng je duizend krantenpagina’s op ouderwets groot formaat duidelijk in beeld? “In boekvorm was geen optie, omdat je de foto’s niet kunt afdrukken vanwege de kwaliteit. Daarom scande ik de pagina’s in twee delen plakte ze aan elkaar en plaatste ze op een cd. Om het goed leesbaar te maken, reconstrueerde ik de teksten. Doordat complete alinea’s soms in het dialect stonden, viel dat nog niet mee. De cd bevat alle afleveringen in pdf op chronologische volgorde. Een leuke bonus is een niet eerder gepubliceerde rubriek van Barend Wandelaar, waarvan we het manuscript hebben teruggevonden.”

“Je leert veel over de historie van Barneveld vanaf 1979 en ver daarvoor,” blikt Plug terug op het project, “over de plekken waar je zo vaak langskomt. Van de Glind hield van geschiedenis en vroeg naar persoonlijke verhalen van families. Daardoor bieden de rubrieken een waardevolle bijdrage aan de eigentijdse geschiedschrijving. Of zoals Henk van de Glind het zelf zo treffend zei: ‘Ik denk dat al die wandelingen voor de generaties na ons een mooi beeld geven van hoe de mensen in deze tijd leefden, wat ze meemaakten en hoe ze daar tegenaan keken. Over honderd jaar ben ik misschien wel beroemd’.”

De cd met de verzamelde werken van Barend Wandelaar is voor 17,50 euro te bestellen via www.oudbarneveld.nl. Leden van Oud Barneveld krijgen korting en betalen 12,50 euro. Voor vragen kunt u terecht bij Christiaan Plug via 0342 – 45 38 55.

U kunt de uitgave bestellen door het verschuldigde bedrag over te maken op girorekening 34 45 901 t.n.v. Oudheidkundige en Historische Vereniging Oud Barneveld. O.v.v. CD-ROM Oud Barneveld.

Wilt u alstublieft ook uw adres en/of lidnummer vermelden.

Volgende pagina: Verenigingsblad 2008  Volgende pagina: Activiteiten