Categories: Algemeen
      Date: dec  1, 2010
     Title: Studie stationsgebouw Barneveld

Uit Barneveldse Krant 01-12-2010

‘Bureau kijkt naar inrichting omgeving’

BARNEVELD - Advies- en ingenieursbureau Witteveen en Bos uit Deventer gaat de mogelijkheden onderzoeken voor de herbouw van het voormalige
stationsgebouw in Barneveld. Half januari moet er een inrichtingsplan voor de omgeving van het stationsgebouw liggen.Door Wouter van Dijk

Dat hebben burgemeester en wethouders besloten. De gemeenteraad had het college tijdens de begrotingsbehandeling gevraagd zich in te spannen om de herbouw van het stationsgebouw mogelijk te maken. ,,Het adviesbureau richt zich vooral op het gebied rondom het stationsgebouw”, zegt wethouder Bram Troost. ,,Dat staat los van het plan voor het gebouw zelf.” De studie kost de gemeente 20.000 euro.

Stichting Herbouw Station

Barneveld Centrum heeft eerder dit jaar al een plan met een financiële onderbouwing ontwikkeld voor de herbouw van het oude stationsgebouw, dat in 1978 werd afgebroken. ,,Maar zo’n plan kun je niet geïsoleerd in zijn omgeving ontwikkelen”, zegt Troost. ,,Het moet duidelijk zijn hoe je de omgeving richting het ‘Kampplein’ (Kampstraat, red.) en de verbinding met het dorpscentrum inricht. Waar laat je de bussen stoppen, hoe richt je de openbare ruimte in, dat soort zaken.”

Ook betrekt het adviesbureau het plan voor een kelder voor 1500 fietsen onder het stationsgebouw in deze studie. ,,Daarbij kijken we niet alleen naar de aanleg van de kelder, maar ook naar de mogelijkheden voor exploitatie en beheer.”

In de afgelopen periode hebben twee oud-studenten bouwkunde de mogelijkheden verkend voor de herbouw. Mede op basis hiervan heeft een aantal inwoners - inmiddels verenigd in de genoemde stichting - het idee verder uitgewerkt.

Zoals gezegd moeten de resultaten van het onderzoek uiterlijk half januari bekend zijn. De NS gaf eerder in deze krant al aan rond die tijd duidelijkheid te willen over de haalbaarheid van het stationsplan in Barneveld.

Dit omdat NS ook een ander project heeft lopen, Prettig Wachten, waarvoor geld uitgetrokken wordt om het bestaande stationsgebouw te verbeteren. NS kan het Barneveldse plan voor herbouw van het stationsgebouw naar eigen zeggen pas beoordelen als er een integraal plan voor het hele gebied is.