Het laatste nieuws

Pagina 1 van 30  >  >>

dec 13, 2017
Categorie: General
Ingezonden door: hoenderdaal

Op 13 december 2017 kreeg de familie Bloemendal de "Pluim" uitgereikt door de Vereniging Oud Barneveld in samenwerking met Plaatselijk Belang voor hun schitterend verbouwde boerderij aan de Bloemendaallaan.

okt 23, 2017
Categorie: General
Ingezonden door: hoenderdaal

I.v.m. de goede samenwerking van onze Vereniging met Museum Nairac is een nieuw tabblad op deze site toegevoegd met daarop de nieuwste activiteiten van het museum.

Van 3 november 2017 tot 6 januari 2018:


mei 11, 2017
Categorie: General
Ingezonden door: hoenderdaal

Op 11 mei 2017 werd  in samenwerking met Plaatselijk Belang in Voorthuizen de "Voortse Waerderingh" uitgereikt aan notaris Mindert Pool n.a.v. de renovatie van het in 1937 gebouwde "Het Veluws Fotohuis".

 

Renovatie Schaapskooi

Restauratie schaapskooi  Norschoten

 

Na jaren van inspanning is het de familie Willemsen toch gelukt, de restauratie van de schaapskooi op hun erf. Binnenkort gaat de firma Kap-Burgerhart uit Barneveld ermee beginnen. Eerst wordt er zorgvuldig gedocumenteerd en daarna gedemonteerd. Daarna kan de wederopbouw weer beginnen met de oude spullen en waarnodig nieuw. Dit bouwwerk, een vroeg Veluws-Salland type is de laatst bekende, naast één in het Openlucht Museum, die er nu nog staat. Het unieke van deze 8 hoekige schaapskooi is dat er binnen geen gebinten (palen) in staan om het dak te ondersteunen. Daardoor moeten de zijkanten zwaarder worden uitgevoerd omdat het hele dak er op rust.

De schaapskooi diende vroeger als schuilplaats voor de schapen in de nacht en zodoende ook als mestfabriek. Na een bepaalde tijd werd de mest op paard en wagen gewerkt door een dagloner, deze kreeg per wagen uitbetaald. In de schaapskooi heeft men een aantal kerven gevonden waarvan men denkt dat dit de telling was van de karren mest die volgeladen werden. De mest werd uitgereden over de grond waarop men o.a. boekweit, tarwe en rogge teelde. Van kunstmest hadden ze toen nog niet gehoord. Om de schaapskooi te kunnen luchten waren voor en achter 1 deur in twee helften verdeeld, zodoende kon men het bovenste deel open zetten zonder dat de schapen er uit konden.

De lengte en breedte zijn bekend maar de hoogte nog  niet, dit komt omdat de schaapskooi in de afgelopen 200 jaar langzaam in de grond is gezakt.  Om te bepalen hoe hoog deze moet zijn zoeken ze bij de deuren de plaats op van het eerste onderste schanier. Normaal zat deze ongeveer 25 cm boven de grond.

Tijdens de bouw krijgt de aannemer advies van de heer J Lagerweij uit Scherpenzeel zodat de schaapskooi weer op ambachtelijke wijze herbouwd gaat worden.

 

De foto’s van voor en tijdens de werkzaamheden kun u hieronder vinden.

Foto's Schaapskooi

Volgende pagina: Foto's 2007  Volgende pagina: WieWatWaar Voorthuizen