Barneveld ziet kansen voor herbouw Puurveense molen

Dat melden burgemeester en wethouders in antwoord op vragen van Pro’98. Raadslid Jaap Beijer verzocht om een notitie over de stand van zaken rond de herbouw van de molen, die in 1964 door brand werd verwoest. De Stichting Puurveense Molen heeft begin jaren negentig al een molen uit Winterswijk gekocht. De onderdelen liggen momenteel in een opslagruimte.

De gemeente wil zoals eerder gemeld meewerken aan de herbouw, maar eerst is een haalbaarheidsstudie nodig. Dat kost 10.000 euro. De provincie wil de helft meebetalen, de andere helft is voor rekening van de gemeente. Enkele jaren terug is al 15.000 euro gereserveerd voor onderzoeken bij een procedure voor een bestemmingsplan.

,,De provincie wil ook subsidie geven voor de herbouw, maar alleen als er een goed en uitvoerbaar projectplan ligt’’, voegen burgemeester en wethouders toe.

Het college benadrukt dat een keuze nodig is welke ontwikkelingen er mogelijk zijn in het gebied Walhuisweg/Puurveenseweg. Dit omdat de aanwezigheid van een molen consequenties heeft voor de omgeving. Om voldoende wind te vangen, mag bebouwing bijvoorbeeld niet te hoog zijn.

Volgens burgemeester en wethouders heeft de stichting recent een offerte aangevraagd voor de herbouw. ,,De oprichtingskosten zijn dus ook duidelijk.’’ De stichting is ook bezig met het werven van fondsen en onderzoek naar de mogelijkheden voor subsidies.