Gaan we de herbouw van het station nog beleven?

Na de opheffing van het baanvak Barneveld/Voorthuizen-Nijkerk kreeg de lijn een aansluiting op de spoorlijn Amersfoort-Apeldoorn; de Kippenlijn was geboren. In 1973 hoopte men nog dat het Barneveldse stationsgebouw behouden kon blijven. De NS sloeg ook toen al heftig aan het bezuinigen. De gebouwen in Lunteren en Ede werden respectievelijk verhuurd aan een galeriehouder en de stichting Oud-Ede die er een museum in vestigde. In Barneveld lukte dat niet; het gebouw viel onder de slopershamer en we kregen er een ‘kraak-nog-smaakkiosk’ voor terug.

Alweer een aantal jaren geleden opperden twee studenten het plan om het fraaie station te herbouwen. In het archief van De Veluwe, ondergebracht bij het Barneveldse gemeentearchief, waren de originele bouwtekeningen nog aanwezig. Rond 2009/2010 vormde de oud-huisarts Jan Aalders een comité, later stichting, die de herbouw mogelijk zou moeten maken.

Er werd intensief overlegd en na relatief korte tijd bleek dat de herbouw rond was, inclusief de exploitatie van het pand. Wat particulier initiatief niet vermag; daar kan de overheid nog het bekende puntje aan zuigen. Er braken maanden van onderhandelen aan; met de gemeente, met spoorbeheerder ProRail, noem maar op.

En leek het dat deze droom, toegejuicht door vrijwel de hele Barneveldse bevolking, uit zou komen. Schitterend toch? Het station terug en het kostte de gemeenschap in principe geen cent.

Afgelopen week de kater: het gemeentebestuur kwam met aanvullende eisen: er moest een nieuw plan voor het hele gebied geschreven worden, naar aanleiding daarvan gooide de gemeenteraad ‘de kont tegen de krib’ en ProRail begon met een soort chantage-offensief, omdat ze andere plannen hadden om de haltes van de Valleilijn ‘op te leuken’.

Het begint erop te lijken dat het schitterende particulier initiatief met grote voortvarendheid om zeep wordt geholpen. Dat heb je ervan als je met een prachtig plan komt dat nu eens niet door de gemeente of door de spoorwegen zelf is bedacht. Ik krijg altijd sterk de indruk dat dergelijke bureaucratische lichamen daar erg slecht tegen kunnen. Laten we hopen dat alles nog op z’n pootjes terechtkomt.