Hotel Heidepark moet wijken voor rotonde

Door Wouter van Dijk

Dat meldt gemeentewoordvoerder Bertil Rebel. De sloopvergunning voor het hotel is inmiddels verleend, publiceerde de gemeente donderdag op haar gemeentelijke pagina’s in deze krant. ,,Officieel kan hierop nog wel gereageerd worden.”

Heidepark moet plaatsmaken voor nieuwe infrastructuur. Verderop is de spoortunnel onder het spoor Amersfoort-Apeldoorn gepland. Ongeveer tot aan de locatie van het hotel krijgt de bredere Stationsweg twee keer twee rijstroken en fietspaden, met aansluitend een rotonde die de nieuwe wegen verbindt met aan de ene kant een nieuwe weg richting het Binnenveld en aan de andere kant de ventweg langs de Stationsweg. ,,Natuurlijk is de geschiedenis van het pand bekend, maar er zijn wel meer gebouwen in Barneveld waar veel gebeurd is. Je kunt niet alles koste wat kost behouden. Het plan voor de tunnel en de weg eromheen betreft een majeure ontwikkeling, belangrijk voor de bereikbaarheid van Barneveld.” Planning is dat het hotel nog voor vrijdag 24 september gesloopt is.

Twee weken geleden luidde vereniging Oud Barneveld de noodklok. De vereniging wil het hotel uit 1875 behouden voor de toekomst, vanwege haar cultuurhistorische waarde en vroeg aan de gemeente de mogelijkheid te bekijken om het hotel in te passen in het ‘spoortunnelplan’. In een brief aan het gemeentebestuur duidde de vereniging haar redenen. ,,Voor alle duidelijkheid, wij zijn geen actiegroep en we zullen zeker niet op de barricades gaan, maar we wijzen Barnevelders graag op het verleden”, zegt voorzitter Ton Janse. ,,Heidepark mag dan een oud gebouw zijn met weinig architectonische waarde, maar de emotionele waarde gezien de lange geschiedenis van het pand is voor ons hoog. Vergelijk het met de Markthal. Dat was misschien geen mooi gebouw, maar wel één met een markante geschiedenis. Daar gaat het ons om.”

Of de vereniging nog officieel bezwaar gaat aantekenen tegen de verleende sloopvergunning weet Janse nog niet. ,,Ik heb op onze brief richting het college nog geen antwoord gezien. Misschien is dat antwoord er al, maar hebben de brief en de verleende sloopvergunning elkaar gekruist. Dat antwoord wacht ik graag eerst af. Aan de ene kant blijf ik het jammer vinden voor de Barneveldse geschiedenis, aan de andere kant; misschien moeten we ons er wel bij neerleggen. Wat niet kan, dat kan niet, zo realistisch zijn we ook wel.”

Rebel: ,,Volgende week zoek ik contact met Oud Barneveld. Wellicht kunnen we als gemeente in de vorm van een boekje, brochure of bordje iets tastbaars realiseren waarmee we de herinnering aan het hotel levend kunnen houden.”

Hotel Heidepark werd in 1875 gebouwd en deed aanvankelijk dienst als stationskoffiehuis. Later kreeg het ook een kegelbaan en diende het als zwemlocatie, vlakbij de Esvelderbeek.

Ook over de toekomst van het ‘roekenbosje’, het plantsoen naast het hotel met het monument voor burgemeester Nairac, maakte Oud Barneveld zich zorgen. ,,Dit plantsoen blijft voor het grootste deel gespaard”, zegt Rebel. ,,Er gaat een reepje af voor de weg, maar voor het overige blijft het bosje in de oude staat.”