Monument Voorthuizen verwoest

Door Wouter van Dijk

De monumentale boerderij was volgens de brandweer niet meer te redden. Op het moment dat deze even voor 2.00 uur arriveerde, sloegen de vlammen al over de gehele lengte uit de rieten kap. Door de rieten dakbedekking greep het vuur in korte tijd fel om zich heen. De brandweerkorpsen uit Voorthuizen en Barneveld hebben het pand gecontroleerd laten uitbranden. Er hebben zich geen persoonlijke ongevallen voorgedaan.

Volgens de woordvoerder van de brandweer was er geen sprake van illegale activiteiten in of om het pand. ,,Gezien het feit dat het pand reeds enkele jaren leegstond en het tijdstip, kan brandstichting niet worden uitgesloten.” Officieel kan over de oorzaak van de brand echter nog niets gezegd worden, meldt woordvoerder Richard Brinckman van Hulpverlening Gelderland Midden.

De politie heeft de Baron van Nagellstraat tot na 04.00 uur afgesloten voor doorgaand verkeer. Dit in verband met brandslangen die over de weg gelegd moesten worden. ,,Bij de brand is geen asbest vrijgekomen”, meldt gemeentewoordvoerder Bertil Rebel. ,,In de omgeving van de boerderij kunnen verbrandde riet- en roetdeeltjes op daken van huizen en auto’s worden gevonden. Deze roetdeeltjes zijn niet gevaarlijk en kunnen worden opgeruimd.”

Rond kwart voor vijf was de brand bestreden. Volgens een medewerkster van het tegenovergelegen Total-tankstation was er geen gevaar dat de vlammen naar het tankstation zouden overslaan, aangezien de afstand tussen boerderij en station zo’n vijftig meter bedraagt.

Boerderij Holzenbosch stamt volgens het gemeentearchief uit 1929, maar is gebouwd op de fundamenten van de oude boerderij Holzenbosch uit 1716. Naast de boerderij stond een schaapskooi, oorspronkelijk ook uit 1716. Deze schaapskooi is in 2004 ingestort. Een andere schuur behorend bij de boerderij werd in 1919 verwoest door een windhoos. In het verleden lag de toegangsweg van de boerderij aan de Wikselaarseweg.

Schoonderbeek: ‘We willen toch door met restaurantplan’
De eigenaar van de oude boerderij Holzenbosch in Voorthuizen, aannemer Evert Schoonderbeek uit Amersfoort, was vanmorgen, vlak voor het ter perse gaan van deze krant, nog niet op de hoogte gebracht van de brand. ,,Op dit moment is het voor mij daarom nog lastig te zeggen wat dit betekent voor het gebouw en vooral voor de plannen die wij ermee hebben.”

Vorig jaar maakte Schoonderbeek bekend op het terrein een pannenkoekenrestaurant te willen realiseren. ,,De voorbereidingen daarvoor waren al in volle gang. We hebben een exploitant gevonden en de bouwvergunning ligt momenteel ter visie bij de gemeente Barneveld. Begin dit jaar hadden we het terrein al opgeruimd.” Afhankelijk van de schade moet worden bezien of de boerderij hersteld kan worden. ,,Voor het restaurant zouden we sowieso het dak vervangen. Mijn eerste gedachte is dat we het plan voor het restaurant toch doorzetten, waarbij we proberen de voor- en achtergevel zoveel mogelijk in de oude staat te herstellen.”

Rondom de boerderij is de nieuwe wijk Voorthuizen-Zuid gepland. Vanaf 2015 wil Schoonderbeek, die zo’n 17 hectare grond in bezit heeft, starten met de bouw van de nieuwe wijk.