Pluim 2015

Wouter van Dijk

Dat laatste zegt Erik van den Brand, sinds 2013 eigenaar van de boerderij. Na een grondige renovatie van de oude boerderij is hij er met zijn vrouw Joska en drie kinderen gaan wonen. ,,Toen de familie Romein de boerderij in 1926 liet bouwen, was dit een modern staaltje architectuur”, weet Van den Brand. ,,De opstelling van de zogeheten hallenhuisboerderij was weliswaar klassiek, met een voorkamer en daarachter een deel voor de dieren, een hooizolder en een slaapplek voor de knecht. Maar alles was wel een stuk ruimer opgezet dan destijds gebruikelijk, en met een tikkeltje luxe. Dat laatste zit ‘m vooral in de details.”

NIEUWBOUW Van den Brand nam de boerderij over, op een moment dat het gebouw door de gemeente Barneveld al was bestempeld als monumentaal. ,,En dat was maar goed ook, want qua strategische ligging tussen de nieuwbouw van De Burgt had het maar zo platgeschoven kunnen worden om ruimte te maken voor nieuwe woningen. Dat is gelukkig niet gebeurd.” Onder de voorwaarde dat de nieuwe eigenaar de deel wel mocht verbouwen tot moderne woonruimte, met behoud van de authentieke onderdelen, ging Van den Brand aan de slag. ,,Al het originele houtwerk, destijds gemaakt door timmerman Van de Fliert, is bewaard gebleven. Aan de buitenkant is de boerderij zo goed als origineel gebleven, maar er was wel behoorlijk wat werk om alles in goede staat te herstellen. Logisch, er was immers een forse periode gewoond in de boerderij zonder veel groot onderhoud. Oude raampjes die verdwenen waren, hebben we weer teruggeplaatst.”

Bij de renovatie van Nieuw Ramselaar is door Van den Brand ook de tuin en de omgeving rond het huis, waar van oudsher een boomgaard en een moestuin waren, aangepakt. ,,We hebben daarbij advies gekregen van vrijwilligers van Stichting Landschapsbeheer Gelderland, die mensen hebben ook veel historische kennis hoe en en ander vroeger aangelegd werd. Volgende maand komt ook het originele hekwerk weer terug, waarop de naam van de boerderij prijkt. Daarnaast is nog het plan om een originele hooiberg terug te plaatsen en de bijbehorende schuren te renoveren. Maar we doen alles stapje voor stapje.”

PLUIM Vanmorgen kreeg Van den Brand voor zijn werk ter behoud van historisch Barnevelds erfgoed De Pluim 2015 overhandigd uit handen van een delegatie van Plaatselijk Belang en Oud Barneveld. Gert Ansink van Plaatselijk Belang en Evelien Overeem van Oud Barneveld bogen zich over de kandidaten voor dit jaar en lieten zich daarbij adviseren door architect Arjan Hofland. Ansink: ,,De boerderij staat midden tussen de nieuwbouw en straks met de bouw van Eilanden-Oost nog meer. Dat geeft een bijzonder contrast. We zien dat de boerderij authentiek is gebleven, alsof de tijd heeft stilgestaan. Tegelijkertijd is bij de renovatie gebruikgemaakt van duurzame materialen. Bovenal, dankzij de inzet van de nieuwe eigenaar is voorkomen dat de boerderij zou verdwijnen door nieuwbouwplannen van een projectontwikkelaar.”

De Pluim bestaat uit een oorkonde en een plaquette voor aan de muur en wordt elk jaar uitgereikt aan een particulier die met eigen inzet en eigen middelen zorgt voor behoud van panden met historische waarde. Van den Brand: ,,Natuurlijk is de waardering mooi, maar eigenlijk sta ik helemaal niet graag in de belangstelling. Maar als ik misschien anderen op ideeën kan brengen, waardoor meer historische elementen in onze gemeente bewaard blijven, doe ik er graag aan mee.”