Voorthuizen Liberation opgericht

Door Wouter van Dijk

 

,,Het gaat ons erom de verhalen rondom de bevrijding weer tot leven te brengen om zo bij te dragen aan de herdenkingen en festiviteiten in april en mei”, zegt Voorthuizenaar Gert-Jan van Elten, kartrekker van de nieuwe stichting. ,,Dat gaan we doen door langs de route via Barneveld naar Voorthuizen op verschillende plekken vlaggen te plaatsen en hierlangs ritten te organiseren. Op de verschillende locaties kunnen de bezoekers die de route afleggen meer informatie krijgen van zowel Nederlandse als Canadese ooggetuigen. Ze krijgen per plek exact te horen wat daar in april 1945 gebeurd is.”

 

Volgens Van Elten gaat het om bijzondere verhalen. ,,Op verschillende plekken langs de route is behoorlijk zwaar gevochten, met slachtoffers aan Canadese, Duitse en Nederlandse kant. Zoals bijvoorbeeld ter hoogte van Gelkenhorst, verderop rond Zeumeren, waar veel Duitsers zijn gearresteerd, en in de Kerkstraat in Voorthuizen. Ook daar is keihard gevochten. Ter hoogte van buurtschap Prinsenkamp, net ten noorden van Voorthuizen, is een twintigtal boerderijen in brand gestoken. Dit soort verhalen willen we, met behulp van ooggetuigen, laten vertellen. Het is heel veel uitzoekwerk op basis van oude formulieren en oude kaarten, waarbij we bijzondere, soms vergeten verhalen tegenkomen. Feit is dat de bevrijding van Voorthuizen een belangrijke strategische zet is geweest om zo de linie tot aan Nijkerk en Harderwijk af te sluiten en te voorkomen dat Duitsers uit de regio Amersfoort konden vluchten. Daarom waren de gevechten hier zo fel.”

De route wordt voor het eerst opengesteld op vrijdag 16 en zaterdag 17 april. ,,Dat zijn de de eerste twee historische dagen van de bevrijding in 1945, die drie dagen geduurd heeft. Vervolgens gaan we in de week van maandag 3 tot en met zaterdag 8 mei de route opnieuw uitvoeren. We verwachten in die week heel veel belangstelling van de Canadezen. In verband met de militaire taptoe in Voorthuizen zullen er dan veel veteranen, maar ook veel Canadese studenten en familieleden in Voorthuizen zijn.”

Daarnaast is de stichting ook druk bezig om rond de bevrijdingsfestiviteiten een expositie in te richten in café-restaurant Buitenlust met oude oorlogsmaterialen. ,,Uit de nabije omgeving zijn er heel wat bijzondere objecten die we tentoon kunnen stellen. Hulp krijgen we hierbij van onder anderen bestuurleden van Stichting Oud Barneveld.” Ook leeft het plan om in de gereformeerde kerk aan de Hoofdstraat bijeenkomsten te organiseren. ,,Onder begeleiding van organist Evert van de Veen willen we hier gezamenlijk volksliederen gaan zingen.”

Rond de bevrijdingsweek zijn er meer evenementen in Voorthuizen. Zo organiseert de Oranjevereniging op bevrijdingsdag een groot ‘living history’ evenement op het terrein aan de Roelenengweg, compleet met tanks, jeeps, artilleriewagens en mannen in uniform. Daarnaast is er die dag live muziek in de sfeer van Glen Miller en is er een markt in het teken van de bevrijders.