Pluim 2012 voor woning aan Stationsweg

Bewoonster Hanneke Looijen heeft woensdag De Pluim 2012 ontvangen voor de instandhouding van de markante woning aan de Stationsweg 169 in Barneveld. Daarbij was ook haar 90-jarige moeder Wil Looijen-van der Woerd aanwezig.

De Pluim, die bestaat uit een oorkonde en een koperen schildje voor de gevel, werd voor de veer­tiende keer uitgereikt. De waarderingsprijs is een gezamenlijk initiatief van Plaatselijk Belang Barneveld en de Vereniging Oud Barneveld. „Met als motto niet zeuren wat er weg is, maar prijzen wat er nog wel is'”, aldus voorzit­ter Ad Guldie van Plaatselijk Be­lang Barneveld.

De toekenning van De Pluim vindt plaats door een driekoppige commissie, die bestaat uit archi­tect Arjan Hofland, Ad Rijneveld en Gert Ansink. ,,Mevrouw Looij­en is de derde generatie die het huis bewoont en al die tijd is de woning uitstekend onderhouden”, licht Hofland toe namens de com­missie. „Ook qua architectuur is het een heel gaaf pand.” Hanneke Looijen is „heel erg verrast” met De Pluim. „Ik vind het een lieflijk huis en ik woon er met heel veel plezier. Dit huis verdient het om goed onderhouden te worden”, vertelt ze. Haar oma heeft de woning in 1937 laten bouwen. „In de oorlog was het een doorgangshuis voor onderduikers, met allerlei verstopplaatsen”, zegt Hanneke.

Omdat de achtergelegen spoorlijn soms doelwit was van geallieerde bommenwerpers, werd bij het huis een schuilkelder gemaakt, die nog steeds intact is.

Bom

Door een bom die in de directe omgeving viel, is er een barst gekomen in de schoorsteen van de open haard. Daardoor onstond in 1947 brand in de rieten kap en it het huis half afgebrand”, vertell de huidige bewoonster. Nadat  de woning in   1948  in oude luister was hersteld, zijn de muren wit geverfd, met een zwarte onderrand.   „Daardoor ziet het huis er extra mooi uit.