Het laatste nieuws

Pagina 1 van 31  >  >>

okt 19, 2019
Categorie: General
Ingezonden door: hoenderdaal

I.v.m. de goede samenwerking van onze Vereniging met Museum Nairac is een  tabblad op deze site toegevoegd met daarop de nieuwste activiteiten van het museum.

Van 18 oktober 2019 t.m. 22 februari 2020: Merel Jansen | Portretten

Tevens de expositie KWARTET!

Recentelijk schonk de heer Henk van der Lee een indrukwekkende verzameling kwartetspellen aan Museum Nairac. Een aanzienlijk deel van deze schenking is vanaf 21 november in Museum Nairac te bewonderen.


jul 3, 2019
Categorie: General
Ingezonden door: hoenderdaal

Op 3 juli kregen de heer en mevr. van Diermen de Voortse Waerderingh uitgereikt door Plaatselijk Belang Voorthuizen en de Vereniging Oud Barneveld voor hun prachtig gerestaureerde huis "Erica" aan de Hoofdstraat.

dec 12, 2018
Categorie: General
Ingezonden door: hoenderdaal

Op 12 december kregen de heer en mevrouw den Boon de Pluim 2018 uitgereikt door Plaatselijk Belang en de Vereniging Oud Barneveld vanwege het door hen prachtig gerestaureeerde pand Spoorstraat 1.

 

(Oud) nieuws

jan 21, 2011

Volgend jaar herbouw molen


Uit Barneveldse Krant 2011-01-21

KOOTWIJKERBROEK - Het draagvlak voor herbouw van de Puurveense molen in Kootwijkerbroek onder zowel de plaatselijke bevolking, de gemeente als provincie is momenteel groot. ,,Herbouw is zeker niet onhaalbaar”, aldus de Stichting Puurveense Molen. ,,Juist nu willen we doorpakken, hopelijk kunnen we volgend jaar al bouwen.”

Categorie: Algemeen
Ingezonden door: christiaan

Door Wouter van Dijk

Dat zegt penningmeester Jan van de Brink van de stichting. ,,We zijn positief gestemd en we zijn op dit moment druk bezig met het uitwerken van plannen om sponsorgelden te verkrijgen.” In een tijd van bezuinigingen is het lastiger subsidie te ontvangen vanuit Europese fondsen, terwijl de kosten voor herbouw geraamd zijn op zo’n 800.000 euro. ,,Maar nu het beoogde terrein op de hoek Puurveenseweg/Walhuisweg eigendom is van de gemeente Barneveld en de gemeente positief staat tegenover de herbouw, moet het welhaast gaan lukken.” Ook is de stichting bezig met een definitief plan voor de bouw van de molen, met daarbij eisen voor voldoende wind. Dit plan moet nog ingediend worden bij de gemeente.

De oude achtkantige molen ‘De Vrees’, een 19e-eeuwse beltmolen uit Winterswijk, ligt al sinds 1992 in onderdelen in een loods te wachten op een nieuw leven als Puurveense molen, op een locatie vlakbij de historische plek van de vroegere molen, die in 1964 afbrandde. De Winterswijkse molen krijgt direct na herbouw een monumentale status.

,,Toen we deze molen negentien jaar geleden kochten, hadden we de hoop dat herbouw binnen enkele jaren geregeld zou zijn. Door onder meer bezwaren en andere problemen staat de molen er nog steeds niet, maar als we nu flink doorpakken moet het echt lukken. Herbouw van deze molen geeft het dorp een culturele identiteit. De molen zal het herkenningspunt van het dorp worden”, stelt Van de Brink. ,,Vooral omdat er in Kootwijkerbroek -buiten de oude boerderij Groot Middendorp - weinig noemenswaardige monumenten zijn. De molen vergroot als drager van lokale identiteit de cultuurhistorische waarde van het dorp.” De gemeente Barneveld waardeert het initiatief van de stichting, zegt woordvoerder Bertil Rebel. ,,De molen zou op een historische plek komen en krijgt een beeldbepalende functie. Het is niet voor niets dat we de nieuwe wijk Puurveen naar de molen hebben vernoemd, met straatnamen als De Wiek, De Maalsteen en De Spil.” Als het gaat om de uiteindelijke realisatie geeft de gemeente aan de definitieve plannen voor de molen af te wachten.

Herbouw van de molen wordt inmiddels ook in actuele beleidsstukken van de gemeente genoemd, zoals de strategische visie voor 2030 en het toeristisch recreatief ontwikkelingsplan. De molen staat zelfs al op de rijksmonumentenlijst.

Volgende pagina: Verenigingsblad 2008  Volgende pagina: Activiteiten